Opis
pH-Control to kwas do wody pitnej, który składa się z kombinacji wolnych i buforowych roztworów. Jego działanie ukierunkowane jest na bakterie gram-ujemne (jak: salmonella i E- coli), które znajdują się w wodzie do picia. Wpływa również na poziom pH w jelitach co z kolei wspiera proces trawienia. Dodatkowo zakwasza wodę, która wpływa pozytywnie na pracę jelit. Tak więc pH Control pozytywnie wpływa na zdrowie jelit oraz kondycję organizmu.
zdrowe jelita = zdrowy organizm
Zdrowe jelita są kluczem do zdrowia zwierząt i dobrej ich kondycji. Żołądek i jelito cienkie, są odpowiedzialne za proces trawienia. U gołębi mamy do czynienia z trawieniem bakteryjnym. Organizm wytwarza setki bakterii, które powodują powstawanie substancji stymulujących system immunologiczny. Dlatego zdrowie jelit powinno być zawsze na pierwszym miejscu. Kwasy organiczne wpływają na równowagę w jelitach i znacznie zmniejszają osadzanie się szkodliwych bakterii, takich jak E-coli, salmonella czy tricho. Szczególnie u młodych gołębi, gdzie organizm jest bardzo wrażliwy na zarazki. Flora jelitowa jest ciągle w fazie rozwoju i ma zbyt małą ochronę organizmu. Oprócz hamowania patogennych chorobotwórczych zarazków pH Control chroni również pożądane bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, a tym samym stwarza warunki dla zdrowej flory jelitowej.
- Bakterie (E-Coli, salmonella), grzyby oraz trichomonady będą natychmiast zwalczone.
- Poidła zostaną oczyszczone a biofilm odbudowany.
- Kwasy powodują zakwaszenie żołądka, zwłaszcza u młodych zwierząt.
- Sole amonowe i kwas sorbowy działają przeciw zarazkom patogennymi przewodu pokarmowego zwierząt.
- „dobra” mikroflora jelitowa jest oszczędzana co wspomaga zdrowie jelit.
- Poprzez aktywowanie enzymów trawiennych składniki odżywcze zwarte w paszy zostaną lepiej przyjęte przez organizm.
Zalety buforowych kwasów
pH Control zawiera buforowe kwasy organiczne, to one w znacznej mierze odpowiadają za działanie preparatu. Działają one nie w wolu, ale poprzez swoją buforową postać również w żołądku. Z technicznego punktu widzenia buforowe kwasy są bardzo ważne, gdyż ułatwiają przyswajanie kwasów oraz zapobiegają obniżeniu wartości pH w wodzie poniżej poziomu 3,5. Optymalny poziom pH w wodzie to około 4, wówczas rozrost bakterii salmonelli, E-coli i rzęsistkowicy jest hamowana. Ponadto, buforowe kwasy służą do zwalczania niepożądanej enterobakterii w jelitach. pH Control używa mrówczanów amoniowych jako składnika buforowego, który wzmacnia efekt przeciwbakteryjnego działania preparatu, z uwagi na zdolność do uwalniania jonów wodoru (H+). Wysokie działanie przeciwbakteryjne soli amoniowych zostało potwierdzone w praktyce.
Zalecane użycie
Dla trwałego zmniejszenia obciążenia mikrobiologicznego zaleca się dawkę 5 ml pH Control na 1 litr wody. Woda powinna wtedy mieć pH na poziomie 4. Podczas podawania leków lub szczepień zawieszamy podawanie pH Control na okres jednego dnia. Należy unikać równoczesnego stosowania pH Control i leków. Zaleca się natomiast jednoczesne podawanie z med. Tollyamin Forte oraz Dosto Oregano 12%. Szczególnie oregano naszej jakości w połączeniu z med. Tollyamin Forte zwiększa działanie przeciwbakteryjne preparatu.
Dawkowanie
5ml na litr wody pitnej. Zaleca się codzienne stosowanie pH Control.
Składniki
Dodatki:
konserwant: 620ppm E4 miedź, E236 kwas mrówkowy, E260 kwas mrówkowy, E295 Ammoniumforminat
Emulgatory: E471 Mono- i diglicerydy o nasyconych kwasów tłuszczowych.
witaminy i provitaminy: E300L L- kwas askorbinowy.
nośnik: woda.
Skład:
1,2- propanodiol, laktuloza
Uwagi
pH-Control należy podawać tylko do wody. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Powoduje podrażnienie oczu, układu oddechowego i skóry. Unikać kontaktu ze skórą i oczami. W przypadku kontaktu z oczami, natychmiast przemyć obficie wodą i zasięgnąć porady lekarza. Nosić odpowiednie rękawice ochronne
Nasza rada dla całorocznego podawania
15ml pH-Control + 1ml Dosto Oregano Flüssig 12% + 45ml RopAdeno + 45ml Med. Tollyamin Forte + 3 l. wody.
DLA MŁODYCH – ROZPŁODOWYCH–– I LOTOWYCH GOŁĘBI